WayteQ xTAB-8Q módosítások

Androidos készülék esetén, a készülékben található NAND flash memóriát több részre osztják szét, partíciókat kialakítva. Az utólag telepített alkalmazások számára csak szűkös hely jut, mivel a rendszerhez szükséges partíciókon felül kialakításra kerül egy úgynevezett belső “sd kártya” is.
A WayteQ xTAB 8Q GPS készülék esetén is ez a helyzet áll fent, a belső tárhely, ami sd kártyaként funkcionál 5gb-os méretet kapott, a felhasználói programok telepítésére használható /data partíció szűkös 1gb-ot kapott.
Mit tehetünk azon felül hogy ezen bosszankodunk? Az alábbi útmutató segítségével kockázatmentesen át tudjuk alakítani a partíciók méretét, nézzük miként is megoldható ez:

 -Előkészületek
– adb driver telepítés
-adb engedélyezése

-1. Kérlek, mielőtt bármilyen módosítást is elvégeznél olvasd végig, ha kell többször is az egész leírást, ha valami nem világos kérdezni nyugodtan lehet!
FIGYELEM: a módosítás csak és kizárólag WayteQ xTAB 8Q készülékkel használható, a testvérmodell xTAB 7Q készülékkel NEM használható!!

0. A tableten a Beállítások-Fejlesztési lehetőségek menüpontnál kapcsoljuk be az USB hibakeresés funkciót.

1. Töltsük le az alábbi alkalmazást, majd telepítsük fel.

2. A táblagépet bekapcsolt állapotban közvetlenül csatlakoztassuk a számítógéphez (tehát ne használjunk toldót, vagy hub-ot stb..) ügyeljünk rá hogy asztali pc esetén a hátlapi portok egyikébe csatlakoztassuk a kábelt (előlapi kivezetés csak végszükség esetén)

3. A számítógépen nyissuk meg a START-Vezérlőpult-Rendszer-Eszközkezelő fület, ellenőrizzük le, hogy nincs –e ismeretlen eszköz a listában (MT65xx Android phone)

 

wayte8q

Amennyiben a fenti képet látjuk, jobb klikk-et nyomjunk az MT65xx Android Phone eszközre, a felugró ablakban válasszuk ki az illesztőprogram frissítése menüpontot, majd a frissített

illesztőprogramok automatikus keresése lehetőséget választva a számítógép telepíti a hiányzó illesztőprogramot. (az eszközkezelőben Android Devices néven látható a sikeresen telepített eszköz)

wayteq8q1

3a. A tableten eközben megjelenik egy popup ablak:

wayteq8q4

Tegyünk pipát a jelölőnégyzetbe, majd nyomjunk az OK gombra.

4. Töltsük le a WayteQ_xTAB_8Q_mod.zip csomagot, bontsuk ki, majd futtassuk a wayteq_xtab_8q_mod.exe fájlt.
Amennyiben ezt a menüt látjuk, minden rendben:

8q_tweaks

Amennyiben a fenti menü nem jelenik meg (fekete üres ablak), akkor ellenőrizzük le a fenti pontokat (0-4) mert vagy csatlakozási, vagy driver probléma van, esetleg a tableten nem engedélyeztük az usb hibakeresést (lásd: 0 és/vagy 3a bekezdés)

=================================================================================

-root

– recovery

– átpartícionálás

-data partíció mentés/visszaállítás

Futtassuk a wayteq_xtab_8q_mod.exe fájlt (ha bezártuk volna) futtatás után az alábbi képet kell látnunk:

8q_tweaks

Nézzük sorban a menüpontokat, mi-mire való:

0. Root (rendszergazdai jogok) hozzáférést biztosít a készüléken lefuttatása esetén, bizonyos alkalmazások igényelhetik, igény esetén telepíthető, telepítése nem szükséges az átpartícionáláshoz, sem a recovery cseréjéhez.

1. Root eltávolítása.

2. A gyári 3e recovery-t tudjuk lecserélni egy fejlett twrp recovery-re, segítségével akár teljes mentést is készíthetünk a rendszerről, amit a jövőben bármikor egészben vagy részben visszaállíthatunk, ez mellett természetesen még számos dolgot tud.

3. Visszatehetjük vele a gyári 3e recovery-t, ez főként akkor érdekes, ha szerviz előtt állunk, és a gyári állapotra van szükségünk a jótállás érvényesítéséhez.

4. A készülék gyárilag 1gb-os data partícióval rendelkezik, erre a partícióra települnek a play áruházból, illetve utólag telepített alkalmazások. Gyárilag ezen méret sok esetben kevés lehet, ezért jöhet jól a készülék partícióinak módosítására.Hozzáadni természetesen csak valaminek a csökkentésével lehet, így a belső „sd kártya” méretéből veszünk el, és adjuk hozzá a /data partícióhoz. A 3. pontnál kiválasztható leosztás 5gb-os /data partíciót és 1gb-os belső sd-t fog eredményezni.

5. A 4. pontnál kiválasztható leosztás 3gb-os /data partíciót és 3gb-os belső sd-t fog eredményezni.

6. Az 5. pontnál kiválasztható leosztás teljesen megszünteti a belső “sd kártyát” a felszabaduló 5gb tárhelyet hozzáadja a /data partícióhoz, és a belső tárhely szerepét a külső micro SD kártya veszi át, tehát a micro SD kártya használata kötelező ezen esetben!!

7. A 6. pontnál kiválasztható leosztás a gyári értékekre áll vissza, tehát 1gb-os data és 5gb-os belső sd-t eredményez.

8. a 7. pontnál bekapcsolhatjuk a felhasználói fiókok kezelését.

================
Fontos tudnivalók:
================

Az átpartícionáláshoz lényegtelen hogy melyik recovery van a készüléken, viszont mindkét recovery esetén kötelező elvégezni egy factory reset-et a partícionálás elvégzése után!!

Átpartícionálás lefuttatása után a készülék minden esetben újraindul recovery módban, itt kell elvégezni a factory reset-et, amit a következőképpen tudunk megoldani:

gyári 3e recovery esetén (Fejlécben: Android system recovery <3e>)

A kijelzőn egy fekvő robot látható, menüpontok nem látszanak, ez esetben 1x nyomjuk meg a power gombot, a menüpontok megjelennek.

Navigálni/lépkedni a recoveryben a hangerő LE gombbal lehet, a hangerő FEL gomb a kiválasztás/enter

A hangerő LE gombbal lépkedjünk le egészen a wipe data/factory reset menüpontra, majd nyomjuk meg a hangerő FEL gombot

A sok No között l.pkedjünk le a Yes –delete all user data menüpontra, majd nyomjuk meg a hangerő FEL gombot

A formázások lefutnak, majd visszaugrik a főmenüre a recovery, itt válasszuk a reboot system now menüpontot, és készen is vagyunk az átpartícionálással.

twrp recovery esetén (Fejlécben: TeamWin recovery project)

A recoveryt érintéssel lehet vezérelni, válasszuk a Wipe menüpontot, majd alul húzzuk el a slide-ot a factory reset lefuttatásához, miután végezett (SUCCESSFUL) nyomjunk alul a

restart system opcióra, készen is vagyunk az átpartícionálással.

/data mentés és visszaállítás

A partícionálás során az addig telepített alkalmazások, adatok, beállítások elvesznek, így átpartícionálás után egy szűz rendszert kapunk.

Mindenképpen ajánlott a tiszta telepítés, tehát a készüléket újra belakni, beállítani stb.. azonban van lehetőség a jelenlegi állapot lementésére, majd partícionálás utáni visszaállítására,
így a „belakott” rendszert tovább használhatjuk, mintha mi sem történt volna. Utóbbi esetben a twrp recovery-t kell használni:

TWRP recovery

Mielőtt nekilátnánk az átpartícionálásnak, lépjünk be a recoverybe, ezt kikapcsolt készüléknél a következőképpen tehetjük meg:

A hangerő FEL gomb (power gomb melletti) nyomvatartása mellett lenyomjuk a power gombot is, egészen addig tartjuk a két gombot, ameddig egy kis menü nem jelenik meg, itt válasszuk a

recovery opciót a hangerő FEL gombbal, a hangerő LE gombbal tudunk belépni.

A recoveryt érintéssel lehet vezérelni, válasszuk a backup menüpontot, vegyük ki a pipát a boot és system checkbox-ból, majd alul húzzuk el a slide-ot a /data mentéshez, miután végezett (SUCCESSFUL) nyomjunk alul a restart system opcióra, indulhat az átpartícionálás.

Az átpartícionált készülüken a korábbi mentést szintén recovery alól tudjuk visszaállítani, de most a Restore menüpontot kell választanunk, ahol kitallózva a korábbi mentést elkezdődik a /data visszaállítása.

UPGRADE: (a patch használata nem hoz javulást, így kiszedtem a letöltő linket)

Többen jelezték, hogy az akkumulátor százalék sokáig nem mozdul, majd hirtelen leesik a töltöttség, a fentiek alapján csináltam egy patch-et, akinek ilyen gondja volt, az kérem tegye fel (más ne tegye fel) összesen 4 menüpont van, az első telepíti a patch-et, ez az alap állapotra, továbbá az 5-1 és 3-3-as partíciós kiosztásra használható, a második menüpont visszaállítja a módosítást.

A harmadik menüpontot akkor kell alkalmazni, ha a 6-0-ás módosítást használtuk, értelemszerűen a 4. pont visszaállítja alap állapotra.

•••••••••

Tetszőleges összeggel, ha szeretnéd, itt tudod támogatni a munkám, köszönöm!