WayteQ 8Q – Akkumulátor teszt

Egy új készülék érkezésével, szinte az első kérdések között szerepel, hogy az akkumulátor mennyit bír? Erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert nagyban függ a felhasználás módjától, persze a gyártói specifikációkból és az akkumulátor tényleges kapacitásából lehet körülbelül saccolni, de ez nyilván sosem lesz pontos.

Már nagyon régóta használok egy tesztelési módszert, ami a valós felhasználási körülményeket próbálja utánozni.(egy szituációt kiemelve)

A tesztelési módszer a következő:

Bekapcsolt WiFi mellett, a hangerőt maximálisra, a fényerőt közepesre állítva a készülék belső tárhelyére felmásolt filmet kezdek el lejátszani (azt végtelenre állítva) a készüléken a gyári videólejátszó alkalmazással, a teszt addig tart amíg a készülék le nem merül. Az akkumulátoridőt egyrészt maga az operációs rendszer is figyeli, illetve ez mellé minden esetben feltelepítem az Akkumulátor HD nevű, a Play áruházból ingyenesen letölthető alkalmazást, ami szintén naplózza a használatot.

 

Nézzük tehát, hogy miként alakult ez a WayteQ xTAB 8Q készülék esetén, ami gyárilag 4500mAh-ás teljesítményű akksival rendelkezik.

A tesztet teljesen feltöltött akkumulátorral indítottam a teszt addig ment amíg magától nem merült le a készülék (itt megjegyezném hogy nem volt semmiféle hirtelen merülés, vagy zuhanás, illetve a szoftver végig helysen jelezte ki a töltöttségi szintet) tehát összesen 5 óra 15 perc a fenti tesztelési módszerrel, mint az a lentebb látható grafikonokon is látható:

Akkumulátor statisztika rendszeren belül (Beállítások-Akkumulátor)

a képek nagyíthatóak.

device-2014-10-13-190010

Akkumulátor HD grafikon:

device-2014-10-13-190030

A tesztet a készüléken található 4.4.2-es szoftver alatt végeztem el.