INFO

Köszöntelek személyes blogomban kedves látogató!

Nevem Kelemen Zsolt, vagy ahogy többen ismernek: kelzsoca, ezt a nicknevet használom a közösségi életben.

A mobil operációs rendszerek már régóta érdekelnek, és nem csak felhasználói szinten.
Android előtt sokáig a Nokia készülékekről ismert Symbian rendszerrel és az azokat futtató telefonokkal foglalkoztam, egészen az Android érkezéséig.

A Google operációs rendszere jött látott és.. ha győzni nem is, de vezető szerepet tölt be napjainkban az Apple iOS és a Microsoft mobil platformja a Windows Phone mellett.

Az Android érkezése után, viszonylag gyorsan beszereztem egy ilyen operációs rendszer futtató készüléket, és elkezdtem a gyári rendszerből kihozni a lehető legtöbbet, amit akkori tudásom engedett.
A közel 5 év alatt, rengeteg készülék megfordult a kezeim között (telefonok, tabletek, tv-boxok stb..) amire nem csak a gyári rendszert dolgoztam át, hanem több esetben forrásból (ahol a forráskód elérhető volt) egyedi hozzáadott tartalommal kiegészítve készítettem el az adott készülékre az Android rendszert.

Az évek alatt több nagyobb gyártóval, forgalmazóval sikerült jó kapcsolatot kialakítani, akik tesztkészüléket is biztosítottak számomra, a közösségi támogatásért cserébe.
Azóta sincs megállás, minden fontosabb hazai és külföldi fórumon jelen vagyok, és segítem-támogatom a közösség munkáját.
Az utóbbi időben az alkalmazásfejlesztés felé fordultam, több készülékhez készítettem a felhasználók kényelmét szolgáló alkalmazásokat, ezen alkalmazásokat letölthetővé tettem a Google Play áruházban is.

- Szakértő az a személy, aki már minden hibát elkövetett, amit egy nagyon szűk szakterületen el lehet követni., Niels Bohr

NEXT GENERATION TEAM

Az Android rendszer kezdetekben fejletlen és funkciószegény rendszer volt, magyarul nem beszélt.

A magyar nyelv hiánya adta az ötletet, hogy le kellene “honosítani” az operációs rendszert, hogy a magyar felhasználó is gond nélkül tudják használni a készülékét, azonban ez nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, mint kiderült a rendszer honosítása több ezer lefordítandó sort jelent, ezt tovább nehezítve nem elegendő a szó szerinti fordítás, hiszen a szövegnek illeszkednie kell az adott környezetbe, illetve a szöveg hosszára is figyelni kellett.

Itt látható volt, hogy ezt egy személy nem tudja elvégezni belátható időn belül, így társakat keresve kezdtem el dolgozni a fordításokon.

Hasonló gondolkozású és megfelelő hozzáértéssel rendelkező moddereket azonban nem volt egyszerű találni, akik időt, energiát és sokszor pénzt nem sajnálva önzetlenül a közösség érdekeit nézik, de végül egy 4-5 fős kis csapatot sikerült összeszedni, és megalakult a Next Generation Team.

FÓRUM

A Next Generation Team első közös megmozdulása a The Next Generation fórum létrehozása volt, ami létrehozása óta Magyarország egyik vezető kizárólag Android készülékekkel foglalkozó közösségévé nőtte ki magát, indulása óta a regisztrált felhasználók száma átlépte a 29.000 főt, ez egészen pontosan: 29.357 felhasználót jelent.

a képre kattintva a fórumra ugorhatsz

A felhasználók a gyári rendszereket hamar “kinőtték” és próbáltak valami mást, valami egyedit keresni, így az egyedi szoftverek felé fordultak, ebben az időben többnyire még csak egy komoly és elismert külföldi csapat foglalkozott különféle készülékek szoftvereinek módosításával, ez pedig nem volt más mint a CyanogenMod Team.

Mivel ezekben a szoftverekben a Magyar nyelv továbbra sem volt elérhető, elkezdtünk közösen dolgozni a CyanogenMod csapattal, és elkészült az akkor CyanogenMod 7-es szoftver, immáron teljes magyar nyelvi támogatással, a project hivatalos Magyar fordítói mi lettünk, a Next Generation Team.

A Next Generation Team azóta több külföldi és hazai projectben képviselte magát, együtt, közös erővel, illetve a modderek külön-külön is, amire büszkék vagyunk. Ezúttal köszönjük a közösség támogatását.

- Véleményem szerint egy közösség lelkiállapota közvetlenül a vezetőtől függ., Agatha Christie